Αργό Πετρέλαιο 2016 – Πυθμένας ή παύση της πτωτικής τάσης?

#‎TRADER‬’S Special Analysis for ‪#‎CL‬ ‪#‎CrudeOil‬

Αργό Πετρέλαιο 2016 – Πυθμένας ή παύση της πτωτικής τάσης?

Αυτή είναι η δεύτερη ετήσια πρόβλεψη για μια πρώτη ύλη, αφού την τελευταία εβδομάδα είχαμε εξετάσει την ουγκιά χρυσού. Στο αργό πετρέλαιο (σύμβολο CL) θα έρθει η στιγμή που κάποιος θα προβλέψει ότι θα ανέβει πάλι σημαντικά προς τα πάνω.  Παρόλο όμως που διόρθωσε από τα 35 δολάρια και ανέβηκε στα 38 USD, μπορεί να γυρίσει προς τα κάτω.

Το διάγραμμα 1 δείχνει τα αναμενόμενα εποχιακά υψηλά και χαμηλά για τον μαύρο χρυσό.

Διάγραμμα 1

Στις 6 Ιανουαρίου ήταν να έρθει ένα υψηλό, οπότε μπορούμε να αναμένουμε μια πιθανή δοκιμή του χαμηλού το αργότερο μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2016. Η πτωτική πορεία παραμένει άθικτη. Το αργό πετρέλαιο θα έπρεπε να ανέβει πάνω από τα 42$, για να αλλάξει η τάση. Στο διάγραμμα των τιμών μπορείτε να δείτε ένα σχηματισμό V, ο οποίος εγκαταλείφθηκε μετά τον σχηματισμό ενός πλατώματος. Θα μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι εάν υπάρξει για αρκετές μέρες υπέρβαση της αντίστασης στα 37,8$. Εάν η εποχιακή συμπεριφορά είναι σωστή, τότε θα συναντήσει την πτωτική γραμμή μετά τις 12 Φεβρουαρίου, κοντά στα 40USD. Η ημερομηνία και το σημείο θα παίξουν σημαντικό στην αλλαγή της τάσης.

Η δεύτερη εικόνα δείχνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Διάγραμμα 2

Οι τεχνικοί αναλυτές εμμένουν στην άποψη ότι κρατήθηκε η μακροπρόθεσμη στήριξη από το 2009 στα 35,20$, διότι εκεί αναπήδησε το CL. Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να ερμηνευτεί θετικά, αλλά η καθοδική τάση παραμένει ακόμα άθικτη, και ο δείκτης Supertrend έχει πωλητική διάθεση. Μόνο μετά από μια εβδομαδιαία υπέρβαση πάνω από τα 48$, θα μπορούσε ένας αναλυτής να  δει αλλαγή της τάσης. Δυστυχώς ο μαύρος χρυσός έχει ήδη ανέβει κατά 10 δολάρια και μπροστά του βρίσκεται η κόκκινη αντίσταση στα 50$. Εάν αυτό το σημείο είναι ευκαιρία για θέση short, θα δείξει. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: το δεύτερο διάγραμμα δεν δείχνει σχηματισμό πυθμένα, μόνο μια μικρή διορθωτική άνοδος, η οποία πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε συνέχιση της τάσης κάτω των 35,20$.

Στο διάγραμμα 3, έχουμε τα στοιχεία COT (Commitment-of-Traders).

Διάγραμμα 3

Η νέα έκδοση του Tai-Pan (16) περιλαμβάνει τις ιδέες μας για την απεικόνιση των στοιχείων Commitment-of-Traders. Με κόκκινο χρώμα είναι τα αποθέματα των εμπορικών φορέων και με μπλε η τοποθέτηση των μεγάλων κερδοσκόπων (hedge funds και θεσμικοί). Οι μικροί κερδοσκόποι εμφανίζονται με πράσινο χρώμα. Για αρχή, αυτή η εξήγηση είναι αρκετή. Το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσετε είναι το εξής: τι κάνουν, οι εμπορικοί συμμετέχοντες στην αγορά? Αυτοί παραμένουν προς το παρόν short. Μόνο όταν υπάρξει υπέρβαση της μαύρης γραμμής του δείκτη, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας πυθμένας. Η τελευταία φορά που αυτό συνέβη, προέκυψε ένα χαμηλό στα 75$ (στα μέσα του 2012), και οδήγησε σε άνοδος τις επόμενες 52 εβδομάδες και κέρδος πάνω από 25$. Στο διάγραμμα μπορείτε επίσης να δείτε τους ΚΜΟ 800, 200 και 52 ημερών. Αυτοί χρησιμεύουν ως αντιστάσεις σε πραγματικό χρόνο. Εάν προκύψει διορθωτική άνοδος , τότε παρά το εποχιακό υψηλό, τα 40,80$ θα είναι λόγος για θέση short. Είχαμε επισημάνει με βάση τα εβδομαδιαία διαγράμματα για το σημαντικό σημείο των 48$. Από εκεί δεν διέρχεται μόνο η πτωτική γραμμή και ο δείκτης Supertrend, αλλά και ο ΚΜΟ 200 ημερών. Οποίος νομίζει ότι σε αυτό το σημείο θα σπάσει η πτωτική γραμμή στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, έχει έναν ακόμα λόγο για το αντίθετο.

Το τελευταίο γράφημα (διάγραμμα 4) δείχνει την πολύ μακροπρόθεσμη εικόνα.

Διάγραμμα 4

Οι μακροχρόνιοι αναγνώστες γνωρίζουν ήδη αυτό το διάγραμμα. Εφόσον δεν παρέλθει η αντίσταση στα 42,19$, η αμέσως επόμενη χαμηλότερη στήριξη είναι στα 30$ και ο επόμενος μεγάλος στόχος του τρέχοντος έτους.

Τώρα ερχόμαστε στο συμπέρασμα.

Το αργό πετρέλαιο παραμένει σε πτωτική αγορά. Μια ευκαιρία για αλλαγή της τάσης προς τα πάνω θα προκύψει στα μέσα Φεβρουαρίου. Από αυτό το χρονικό σημείο, οι εταιρείες πετρελαίου θα εφοδιαστούν με την πρώτη ύλη, για συγκεντρώσουν υλικό για τη στροφή (μετάβαση) της παραγωγής (διύλισης) από πετρέλαιο σε βενζίνη. Από την ημερομηνία αυτή, θα αρχίσει να παράγεται βενζίνη, για να ικανοποιηθεί η ζήτηση της λεγόμενης ‘σεζόν οδήγησης’ (Driving Season) από το Πάσχα στην Αμερική. Μέχρι τότε, ο μαύρος χρυσός θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω. Δώστε προσοχή στα 34$. Παρακάτω, η καθοδική τάση θα ενισχυθεί πολύ γρήγορα μέχρι τα 30$. Ίδωμεν.

traders_GR_180px

 

Το σχόλιο αυτό έχει παραχωρηθεί από το περιοδικό TRADERS’  και μπορείτε να πραγματοποιήσετε ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή στο περιοδικό από το www.traders-mag.gr